Att flytta under graviditeten

Graviditet och flytt: är det en skön kombination? Nej, inte direkt, men ibland gör omständigheterna så att det helt enkelt inte går att undvika. Att flytta under graviditeten är fullt möjligt, men det kräver lite annan planering jämfört med en ”vanlig” flytt. Vår kollega Irina från Moveria Tyskland har upplevt det på egen hand. För några månader sedan flyttade hon under den sista trimestern av sin graviditet. Hur det gick berättar Irina nedan.

”Under den sista trimestern av min graviditet hittade min man och jag vårt drömhem, en möjlighet som vi verkligen inte ville missa. Egentligen ville jag slippa röra på mig under graviditeten och speciellt i ett så sent skede.

Om du måste flytta under graviditeten är andra trimestern den mest lämpliga. Graviditetsbesvären som ofta präglar den första perioden, som illamående och trötthet, har för många avtagit. Dessutom är din mage ännu inte så stor att den kommer i vägen allt för mycket. 

Men i vårt fall gick det tyvärr inte att flytta tidigare. Så under den 34:e veckan av min graviditet ställdes jag inför ett stort berg av flyttkartonger, som alla måste packas … Jag ska dela med mig av mina erfarenheter från flytten, och hoppas kunna ge några användbara tips för dig som står inför att flytta under graviditeten.

Gravid och på väg att flytta? Låt flyttlådorna stå!

I vilket skede av graviditeten du än befinner dig bör du inte lyfta tunga saker. En flyttlåda på cirka 15 kilo är för tung. Hur mycket du än vill bidra och hur vältränad du än känner dig – låt flyttlådorna stå. Överlåt lyftandet och bärandet åt din partner, släkt, vänner eller flyttfirman! 

Att bara packa flyttkartonger är en annan sak. Men se till att du placerar de tomma lådorna på ett sådant sätt att de inte kommer i vägen när de är fulla (och behöver flyttas). Bäst är att packa en låda, stänga den och ställa nästa tomma låda ovanpå den fulla lådan. På så sätt behöver du aldrig flytta en full låda, eller snubbla över en, medan du packar.

Se till att ta tillräckligt med vilopauser. Jag blev förvånad över att jag tröttnade så snabbt av att böja mig och flytta runt saker.

Ett annat tips: skriv exakt på lådan vad som finns inuti, på alla sidor och ovansidan. Du kanske själv har märkt att du är lite mer glömsk under din graviditet? Underlätta för dig själv och skriv ner allt direkt.

TIPS Guide till smartaste sättet att märka flyttkartonger

Flytta som gravid: boa och städa?

Har du redan ett behov av att boa? Denna risk är särskilt hög mot slutet av graviditeten. Du har då en naturlig lust att skapa en ren och välordnad miljö för ditt barn. Allt måste vara på plats, trivsamt, tryggt och säkert när ditt barn anländer.

Om du måste flytta just under denna fas går det helt emot din naturliga drift. Du vill förmodligen måla alla väggar, lägga golv, tvätta fönstren och få allt fläckfritt rent så fort som möjligt. Men det är tyvärr inte möjligt … man får hålla tillbaka lite.

Som jag nämnde tidigare är det inte bra att lyfta tunga saker under graviditeten. Att arbeta med kemiska ämnen som färg och rengöringsmedel är också en dålig idé. Ångorna kan vara skadliga för barnet. Lämna sysslorna och städningen till din partner, eller anlita en hantverkare eller städfirma. 

Prioritera barnkammaren

Lyckligtvis betyder allt detta inte att du helt måste undertrycka ditt behov att boa. Du måste dock hantera det klokt. Själv fick jag göra mitt allra bästa för att inte ta mig an alla jobb på en gång. Mot slutet av min graviditet fick jag ibland panik eftersom jag trodde att vårt hus inte skulle bli färdigt innan förlossningen.

Det som hjälpte mycket var att prioritera. När vårt gamla hus var utstädat och vårt nya hus mer eller mindre städat började jag genast inreda barnkammaren. Jag tvättade bebisens alla kläder fram till tredje månaden, vek ihop dem och la dem i garderoben, packade väskan till sjukhuset och monterade spjälsängen och skötbordet. Sedan var det dags att göra barnkammaren mysig. Istället för att måla använde jag wallstickers för att dekorera väggen bakom byrån.

Nu när bebisens rum var möblerat kände jag mig lugnare. Nu kunde jag med tillförsikt ta itu med andra jobb, som att städa vårt nya hus ordentligt. (Självklart med giftfria rengöringsmedel.)

I slutändan tog hela processen mycket längre tid än väntat, men det var okej. Om du måste flytta under graviditeten är det viktigt att du lyssnar på din kropp. Om du behöver en paus bör du ta den. Och det är mitt viktigaste tips till dig: Förvänta dig inte för mycket av dig själv. Avsätt tillräckligt med tid för varje steg i flytten. (Det är perfekt om det finns möjlighet att få tillträde till huset innan flyttdatumet.)

I alla lägen – tänk på dig själv och barnet först. Ditt välmående är det viktigaste!

Att vara gravid och göra någon nytta under flytten

Din mage är i vägen, du får inte lyfta och minsta ansträngning gör dig trött. Det är irriterande, men det betyder inte att du inte kan bidra med något under flytten. En mycket viktig del av att flytta är planering! Det finns mycket administrativt arbete att göra: anmäla adressändring, teckna nya avtal; you name it. Här har du chansen att bidra om du har ork och lust!

Under själva flyttdagen kan du överblicka bestyren och se till att alla vet vad de ska göra. Delegera! Du kan också bjuda flytthjälpen på kaffe och mat – en oumbärlig uppgift. Så du behöver inte känna skuld alls för att du utför mindre fysiskt arbete än övriga. Din partner och flytthjälpen är säkert nöjda med en person som håller koll och bjuder på en god kopp kaffe.

Byta barnmorskemottagning vid flytt?

Bara ett praktiskt tillägg: hur blir det med din barnmorska om du flyttar under din graviditet?

Det beror förstås på hur långt du flyttar. Flyttar du inom samma region kan du välja att behålla den barnmorskemottagning du skrivit in dig på. Om du flyttar till en annan region behöver du dock byta. Börja med att berätta för din nuvarande barnmorskemottagning att du ska flytta, de kan bland annat hjälpa dig att kontakta en mottagning på din nya bostadsort.”   

Har du någonsin flyttat under en graviditet? Hur gick det och har du några tips som inte nämns i den här artikeln? Lämna gärna en kommentar nedan.

Av  Mattias | 24-02-07 |
Kommentarer (0)