Tips om flytt

Få reda på vad din flytt skulle kosta
22-05-2017 - Av Admin

Bolån när du flyttar, gör det enkelt att flytta bolånet

Flytta bolån eller teckna nytt för hus och bostadsrätt – tips

När man bestämmer sig för att köpa hus eller bostadsrätt så är det vanligaste att man ansöker om bolån.
Dessa lån kan se lite olika ut och det finns tusenlappar att spara varje år om man väljer rätt. När du ska flytta bolån kan det vara krångligt, för att kunna flytta bolån smidigt så gäller det att tänka till från början.

Hitta och jämför boränta – kostnadsfritt, klicka här!*

Viktiga punkter gällande bolån vid flytt

  • Glöm inte att pruta. För att kunna få de bästa räntorna är det viktigt att du tar kontakt med flera banker för att kunna jämföra erbjudanden.

  • Det är inte nödvändigt att gå till bankkontoret för denna information utan det räcker med ett telefonsamtal tills dess att du har valt vilken bank som du vill träffa.

  • Läs det finstilta. Du kan spara tiotusentals kronor om du är medveten om alla avgifter som banken tar ut.

  • Ofta så delas lånet upp i flera delar. Detta kan vara betydande om alla eller vissa delar är bundna med olika bindningstid. Ifall du vill byta långivare är det inte alltid självklart att du bara kan flytta en del av lånet. I dessa fall får du vänta till att bindningstiden har gått ut eller betala en avgift för förtidslösen. Samma sak gäller vid en flytt, så bind inte lånet längre än du planerar att bo kvar.

  • Läs på och var noggrant förberedd innan bankbesöket. Bankens roll är att tjäna pengar och du får inte glömma bort ditt argument om att du vill sänka din boendekostnad.

 

Bolån, diskussion på bank

Bolåneräntor 

Bunden ränta


Bunden ränta kan kännas tryggt och praktiskt eftersom du vet hur mycket du kommer att betala varje månad under hela bindningstiden. Får du tillfälle att binda räntan på en låg räntesats och du vet att du kommer att bo kvar ett tag, kan detta vara ett fördelaktigt alternativ. Tänk dock på att om du skulle vilja sälja innan bindningstiden gått ut, finns risken att du får betala ränteskillnad. Planering är därför a och o med bunden ränta. Genom att binda räntan betalar du också för de felmarginaler som bankerna gör i sina kalkyler för den tid lånet är bundet. Majoriteten av experter rekommenderar i de allra flesta fall att man inte binder sin boränta under en alltför lång period med tanke på att man ofta inte vet med säkerhet hur framtiden ser ut.

Rörlig ränta

Att välja rörlig ränta är nästan alltid det mest ekonomiska i långa loppet. Om du är orolig för att räntan ska skjuta iväg kan du välja att spara de pengar som motsvarar ränteskillnaden från ett bundet lån på ett speciellt konto. På så sätt är du tryggad ifall en räntehöjning inträffar. Kom ihåg att du även kan förhandla om räntan för ditt rörliga lån.

Bunden och fast ränta

En mix kan vara ett alternativ om du inte känner dig tillräckligt trygg med en 100 % rörlig ränta. Lås inte det bundna lånet under en alltför lång tid ifall du upptäcker att du faktiskt tjänar mer på att ha hela lånet rörligt och då vill byta. Du får dessutom fler tillfällen att förhandla om den fasta räntan ifall lånet inte är bundet under en längre period. Tänk också på att den rörliga delen oftast inte går att flytta till någon annan bank, så du sitter inte i någon bra förhandlingssituation förrän det bundna lånet går ut.

Varierande bindningstider på dina bundna bolån

Bankerna gillar att föreslå att du ska dela upp ditt bundna bolån i olika bindningstider. Då kan det längsta vara på 5 år eller mer. Det innebär att när ett bundet bolåns löptid går ut, då har du något annat som pågår, det gör att du inte kan byta bank utan att betala ränteskillnadsersättning. Din förhandlingsposition är då väldigt dålig. Om du till exempel delar upp de bundna lånen i 3 lån med löptiderna 2 år, 3 år och 5 år, så är det först efter 30 år som lånen går ut samtidigt och du då kan byta bank utan att betala ränteskillnadsersättning!

Ränteskillnadsersättning

Ränteskillnadsersättning kan enklast beskrivas som en avgift för den som väljer eller tvingas bryta ett bundet lån. Detta kan ske som en följd av att du behöver få loss kontanta medel och skall sälja din bostad eller av den enkla anledningen att man vill byta bank. I båda dessa fall kommer du att bryta din lån och har du då ditt lån bundet så kommer du alltså att få betala det som heter ränteskillnadsersättning. Hur mycket du får betala beror på hur stort lån du har, hur hög ränta du har, hur lång tid det är kvar på det bundna lånet samt på jämförelseräntan. Det är också värt att vara medveten om att om man har en del av sitt lån bundet och en del rörligt så är det inte möjligt att flytta bara den rörliga biten. Man är alltså på det sättet låst till sin bank.

Din ränteskillnadsersättning beräknas såhär.
Skulden * tid kvar (i år) av bindningstiden * ränteskillnaden (kundräntan minus jämförelseräntan)

Jämförelseräntan beräknas som bostadsobligationsräntan + 1%.

För ett lån på 1 miljon kronor, med två år kvar av bindningstiden, med en ränta på 2,5 % och en bostadsobligationsränta på 1 % ger en ränteskillnadsersättning på:

1 000 000 * 2 * (2,5 – 2) = 10 000

10 000 kronor kostar det alltså att bryta det bundna lånet.

Lärdomarna man kan dra från detta är att bundna räntetider är ett jättebra sätt för bankerna att knyta fast kunderna till sig, samt att om man är osäker på hur ens ekonomi kommer att utveckla och inte vet om man har råd att binda sina pengar i ett boende sig så är det (som så många sagt innan) dumt att belåna sig till höga belopp.

Hitta och jämför boränta – kostnadsfritt, klicka här!*

Flytta bolån, mellan banker eller när du flyttar

Bankerna tjänar på att det är jobbigt att flytta bolån. Det gör din förhandlingsposition sämre. Likaså när du ska flytta så kan du nästan vara tvungen att ha kvar din gamla bank för att det kostar för mycket att flytta bolånet till en ny (och billigare) bank på grund av ränteskillnadsersättningen. Så tänk igenom hur du lägger upp dina lån och vilken frihet du kan skapa för framtida förhandlingar och flyttar av bolånet!

Kommentarer (0)

Kommentera