Söker du billig rörmokare? Detta får du göra själv

Billig rörmockare
När man flyttar är det många som väljer att renovera den nya bostaden. Vissa grejer är enkla och vissa mer komplicerade. En av de svåraste sakerna att veta när man flyttat och skall renovera är hur man skall förhålla sig till frågor som gäller renovering av våtenheter och rör. Att hitta en billig rörmokare är ju inte det lättaste. Moveria har därför låtit Jesper Paulsson från Tobiassons VVS ge lite tips och råd på saker man själv kan göra för att slippa dyra rörmokare.

Först och främst så säger han, som väl är bekant för de flesta, att man skall vara väldigt försiktig när man gör sysslor där vattenledningar på ett eller annat sätt är inblandade. Har man ingen kunskap i ämnet så kan till synes enkla bestyr få förödande konsekvenser. Men han säger också att med lite kunskap, tålamod och med förmåga att läsa på och följa instruktioner så kan man spara mycket pengar på att göra saker själv istället för att anlita rörmokare. Hur billig rörmokaren än må vara blir det aldrig billigare än om man utför det själv.

Att installera olika sorters maskiner är en sådan grej som Jesper säger att man kan spara mycket pengar på att göra själv. Exempel är installation av varmvattenberedare. Här är en guide som Jesper tycker stämmer bra in på hur man skall gå tillväga när man installerar en varmvattenberedare till exempel. http://boilers.se/installera-varmvattenberedare

Kunskap om vattenledningar och försäkring är viktigt

Han betonar dock att det krävs en viss kunskap när det gäller vattenanslutningar för att man skall kunna känna sig trygg när man installerar en varmvattenberedare. När det kommer till andra maskiner såsom installation av tvättmaskin och installation av diskmaskin så säger han att det kan vara ännu vanskligare. Dessa maskiner skall ju nämligen även anslutas till elnätet något som ytterligare komplicerar installationen. Här säger han att om det inte suttit en maskin på installationsplatsen tidigare så att man tydligt kan se hur man skall koppla in maskinen så bör man anlita en fackman att utföra installationen.

Viktigt att tänka på är också att man kollar med sitt försäkringsbolag innan man gör vissa installationer. De vanligaste från försäkringsbolaget är att det skall vara gjort på fackmannamässigt vis men vissa försäkringsbolag har dragit det ännu längre och kräver att installationer görs av behörig installatör.

De saker som man absolut inte bör göra själv är, ganska förståeligt att dra rör. Här krävs det en djup kunskap om vatten och ledningar och feldragningar kan få förödande konsekvenser i form av läckage och dålig vattentillförsel. Även en mindre sak som att byta blandare anser Jesper att man bör anlita hjälp för att göra. En felaktigt installerad blandare kan lätt orsaka läckage.

Allmänna tips om våtutrymmen och ledningar

Slutligen så bjuder Jesper på några allmänna tips angående våtutrymmen och våtenheter. Han säger att två enkla sätt för att undvika läckage och andra komplikationer är att motionera (vrida lite fram och tillbaka) sina ventiler regelbundet samt att minst en gång per år rensa sina vattenlås. På frågan hur man kan kolla rören innan man flyttar in i en ny bostad säger han att det tyvärr är väldigt svårt att kontrollera kvalitet och skick på rören men att yngre rör så klart är bättre och att när rören börjar närma sig 50 år så bör det vara dags för stambyte.

Av  Admin | 15-02-16 |
Kommentarer (2)

Kommentarer

 • Jens

  Att anlita rörmokare är kanske lika svårt som att utföra det själv, skulle kunna vara en bra bloggpost, vad ska man tänka på, vilka bevis ska de ha etc.

  Tack för en bra blogg, även fast jag inte är i flyttartagen just nu.

  • moveria

   Hej Jens!
   Jättebra förslag, det ska vi fixa. Håll koll närmaste månaderna.

   Med vänliga hälsningar,
   Mattias
   Moveria-teamet

Kommentarer stängda