Accepterat pris och utgångspris, vad innebär det?

Accepterat pris i bostadsannonser är inte bindande, men ger en indikation på säljarens förväntade försäljningspris. Lockpriser har minskat sedan 2011 men kan fortfarande förekomma. Utgångspris, där budgivning börjar, är vanligare och inte reglerat av lag, förutom Mäklarsamfundets etiska regler mot lockpriser.

Accepterat pris behöver inte accepteras av säljaren…

Ett accepterat pris är inte bindande på grund av att det enligt lag råder ”fri prövningsrätt”. Det innebär bland annat att säljaren kan sälja till vem den vill, när den vill och till vilket pris den vill. De mäklare som Moveria varit i kontakt med säger dock att det ska ha inträffat något speciellt för att säljaren ska ändra sig gällande det angivna accepterade priset, det händer i verkligheten väldigt sällan. Accepterat pris innebär att priset som anges i bostadsannonsen utgår från mäklarens värdering av bostaden och ligger på en nivå som säljaren är villig att acceptera som försäljningspris. Om flera bud finns blir det oftast budgivning och priset blir då förstås högre. När accepterat pris infördes i bostadsannonser i Stockholm i augusti 2011 var lockpriser ett stort problem. Detta har definitivt blivit bättre, enligt en uppsats på KTH med namnet, ”Accepterat pris: -En studie om bakgrunden till införandet och om syftet uppnåtts och hålls än idag?” så ändrades mellanskillnaden mellan utannonserat pris och slutligt pris från 26 % till bara 2,5 % på bara ett år. Tendenser visar dock att lockpriser kan vara tillbaka, dock inte alls på samma nivå som det tidigare varit utan snarare en mer sund nivå på 5-10%. Under 2020 och 2021 har antalet anmälningar till Mäklarsamfundet om misstänkta lockpriser ökat kraftigt, marknaden har varit väldigt rörlig under Coronakrisen, men troligt har lockpriser ökat igen, framförallt i storstäderna.

Mäklare och köpare skakar hand med accepterat pris och utgångspris

Bostadsmarknaden i Sverige är väldigt splittrad från områden med stor bostadsbrist till områden där det kan vara svårt att hitta köpare oberoende pris. Accepterat pris har ju främst tagits fram för de områden där det har varit möjligt att med lockpriser få många köpare till en visning. Idag i Stockholm och till viss del i Göteborg så säljs en del bostäder innan officiell visning genomförs. Det accepterade priset ger då en bra indikation på vad den slutliga prisnivån bör vara. Dock finns det ju inget stöd i lagen för att en köpare behöver acceptera ett bud innan visning även fast det är över angivit accepterat pris. En annan viktig ekonomisk faktor du bör tänka på vid flytt är priset för flyttstädning som vi har skrivit en artikel om.

När denna artikel först publicerades 2014 så hade nästan alla bostäder i storstäderna ett accepterat pris angivet, idag (2021) är det inte alla som publicerar det längre, men om det inte är publicerat så fråga gärna mäklaren om vad som är accepterat pris.

Utgångspris regler och vad det betyder

Utgångspris har blivit allt vanligare i bostadsannonser för lägenheter och hus som är till försäljning. Utgångspriset är det priset som säljare och mäklare vill att budgivningen ska börja på. De enda regler som finns kring detta är att det inte är ok med lockpriser enligt bland annat Mäklarsamfundets etiska regler. Det innebär att du som budgivare både kan börja med ett högre och framförallt ett lägre bud. Inom psykologin finns begreppet ”ankring” vilket i detta fall innebär att mäklaren och säljaren vill befästa en budnivå att utgå ifrån. Det du kan göra då är att försöka ankra om, det vill säga ge ett mycket lägre bud att utgå ifrån. Läs mer om vad du ska tänka på vid budgivning på bostadsrätt eller hus, det är en artikel du kan spara mycket pengar på att ha läst!

Uppdaterad 2024-05-08 (Första publicering 2014-08-24)
Av  Mattias | 24-05-08 |
Kommentarer (2)

Kommentarer

 • Inrednings-Eva

  Tycker det blivit mycket bättre och på Hemnet kan man ju nu se vad slutpriset blev jämfört med vad som var publicerat. Då går det att se om en mäklare gjort mycket fel.

  Tack för en blogg med väldigt mycket bra info, men hur får ni in pengar?

  /Eva

  • moveria

   Hej Eva!
   Håller helt med att det är mycket bättre nu när man på Hemnet han följa slutpriserna. Gällande hur vi får in pengarna till denna sajt så är svaret att det får vi inte 🙂 Vi försöker göra denna så bra så att många följer oss och då kommer vi försöka hitta olika sätt att få in pengar. Men ingen av oss tycker om reklam eller banners, så det kommer bli något som du själv får välja om du vill se. Kul att du gillar vad vi gör.

   Med vänlig hälsning
   Mattias

Kommentarer stängda