Flyttbloggen

En blogg om flytt

Få reda på vad din flytt skulle kosta
13-10-03 - Av Admin

Flytta i oktober? Då är du inte ensam!

Moveria™ har letat fram lite statistik från Statistiska Centralbyrån som visar att Sveriges största flyttdag infaller den 1a oktober, vilket betyder att många av er därute borde vara mitt i flyttartagen? Kul!

Med hela 33572 folkbokföringar förra året räknas 1a oktober som den vanligaste flyttdagen i Sverige, tätt följt av 1a juni och sedan 1a augusti. 1a juli hamnar däremot längre ner på listan av populära flyttdagar i Sverige (nionde plats), vilket visar att vi är mer benägna att flytta mitt i arbete, studier och skola än när vi har semester och är lediga. Såhär säger Moverias VD Mattias Ejbe om saken:

− Vi tror att många behöver semester på sig att förbereda inför flytt. Många utnyttjar sin ledighet för att hinna flyttpacka, flyttstäda och ordna med alla administrativa saker och då blir det naturligt att själva flyttdagen sker senare på året. Över åren varierar det såklart vilken som är den mest populära flyttdagen men en tydlig trend är att höstmånaderna dominerar och då framför allt kring månadsskiften. Därför är det viktigt att planera sin flytt och att vara ute i god tid med till exempel att boka flyttfirmor, flyttbilar och liknande.

Men oktoberflytt är inget nytt. Det har faktiskt visat sig att oktober som flyttmånad håller i sig ända sedan 1800-talet då det var den stora flyttperioden för bondesamhället, närmare bestämt från och med den 24 oktober och en vecka framåt. I bondesamhället kunde statare inte säga upp sin ettåriga tjänst förrän skördearbetet var slut, vilket från början inföll den 29 september, men sedan bytet till den gregorianska kalendern I Sverige 1753 försvann 11 dagar och skördearbetet kunde inte slutföras förrän just den 24 oktober. Detta blev så småningom den nya flyttdagen med sju dagars slankvecka för att tjänstefolk skulle ha tid på sig att söka arbete på annat gods.

Flyttkartonger

Flyttkartonger från Johner Bildbyra

 

Kommentarer (4)

Kommentarer

Kommentera

Flyttar du snart?

Minska stressen och få offert från flyttfirma med RUT-avdrag. Du förbinder dig inte tillnågot.

Få flyttfirmeofferter inom några dagar