Flyttbloggen

En blogg om flytt

Få offert på:
  • Flyttfirma
  • Flyttstädning
  • Elavtal
  • Bredband

Flyttfirma

Flyttstädning

Elavtal

Bredband

14-11-20 - Av Admin

Flytta isär – Tips och råd

Flytta isär - kvinna flyttarAtt flytta isär är aldrig ett roligt beslut att ta. Vare sig det är gemensamt eller ensidigt. Man hoppas förstås alltid att man ska leva lyckliga i alla sina dagar när man flyttar ihop. Men den bittra sanningen är ju att det inte alltid blir så. Förhoppningsvis är det ett gemensamt beslut och man skiljs som vänner. Förutom de praktiska besvär som kan uppstå så blir det då inga större problem att flytta isär. Man kommer överens om hur man skall göra med den gemensamma bostaden och andra gemensamma tillhörigheter. Om samboförhållandet inte varade så länge kanske någon av parterna har kvar sitt gamla boende och kan flytta ut på ett smidigt sätt. Annars får man försöka lösa ett tillfälligt boende för någon av parterna tills båda skaffat en mer permanent bostad. Skulle det bli väldigt höga boendekostnader under separationstiden kan en fair deal kan vara att dela på alla boendekostnader under den tiden. Det vanligaste är att man kommer överens och skiljs som vänner. Men det är klart, tyvärr fungerar det inte alltid så. Är uppbrottet ensidigt kan utflyttning ske med buller och brak, frivilligt eller precis tvärtom. Kastar du ut din sambo är det ett par saker du bör komma ihåg.

Flytta isär – När man inte är helt överens

Bor ni ihop men inte är gifta, då går ni under sambolagen, så länge ni inte har skrivit ett samboavtal. Kastar du ut sambon kan han eller hon komma tillbaka och kräva hälften. Det är inte så dramatiskt som det låter, hälften av allt ni införskaffat för att använda tillsammans är det som båda parter kan kräva. Det du hade med dig in i förhållandet är ditt eget. Bostaden ingår förstås också,  bor ni i hyreslägenhet är det den som har mest behov av bostaden som får behålla den. Skall man flytta isär med barn? Då är det den som bor med barnen som får behålla bostaden.

 Men bäst är förstås att försöka skiljas som vänner. Låt det ta ett tag om ni kan, det är aldrig bra att försöka reda ut allt när såret fortfarande är färskt. Att ta en tillfällig period isär kan hjälpa er att sedan mötas och bestämma hur uppbrottet ska gå till när ni kommit över den värsta krisen. Det är också mycket lättare att komma fram till bra och rimliga lösningar när de värsta känslorna lagt sig.

Att göra slut och flytta isär är aldrig lätt, men att veta sina rättigheter kan hjälpa dig, liksom att få några tips om vad som kan underlätta i kommunikationen.

För att läsa mer om de lagar som gäller så läs här 
https://moveria.se/article/sambolagen-forklaring-och-innebord/
moveria.se/article/flytta-isar-med-barn/

Av Markus

Kommentarer (0)

Kommentera

Flyttar du snart?

Minska stressen och få offert från flyttfirma med RUT-avdrag. Du förbinder dig inte tillnågot.

Få flyttfirmeofferter inom några dagar