Flytta isär – råd kring att separera

Flytta isär - kvinna flyttar

Att flytta isär är aldrig ett roligt beslut att ta. Vare sig det är gemensamt eller ensidigt. Man hoppas förstås alltid att man ska leva lyckliga i alla sina dagar när man flyttar ihop. Men sanningen är ju att det inte alltid blir så. 

Separera eller inte?

Frågan om man ska avsluta sitt förhållande och separera eller inte kan ta lång tid att hitta svaret på. Att avsluta ett samboförhållande är ofta formellt sett mindre krävande än när man ska skiljas, men den känslomässiga processen lika utmanande. Har ni fastnat i att tillsammans eller var och en för sig känna missnöje utan att kunna fatta ett beslut är det klokt att få hjälp utifrån. Inte sugen på parterapi? Det kan räcka med ett fåtal samtal med en rådgivare för att klargöra var ni står och hur ni ska gå vidare.

Alla kommuner erbjuder parsamtal hos familjerådgivningen, och det finns även privata alternativ.

Att gå isär som vänner

Förhoppningsvis är det ett gemensamt beslut när mans ska separera, och man skiljs som vänner. Förutom de praktiska besvär som kan uppstå så blir det då inga större problem att flytta isär. Man kommer överens om hur man ska göra med den gemensamma bostaden och andra gemensamma tillhörigheter. Om samboförhållandet inte varade så länge kanske någon av parterna har kvar sitt gamla boende och kan flytta ut på ett smidigt sätt. Annars får man försöka lösa ett tillfälligt boende för någon av parterna tills båda skaffat en mer permanent bostad. Skulle det bli väldigt höga boendekostnader under separationstiden kan en fair deal kan vara att dela på alla boendekostnader under den tiden. Det vanligaste är att man kommer överens och skiljs som vänner. 

Men det är klart, tyvärr fungerar det inte alltid så. Är uppbrottet ensidigt, det vill säga att det är enbart du eller din sambo som vill separera kan utflyttning ske med buller och brak, frivilligt eller precis tvärtom. Kastar du ut din sambo är det ett par saker du bör komma ihåg.

Att flytta isär när man inte är helt överens

Bor ni ihop men inte är gifta, då går ni under sambolagen, så länge ni inte har skrivit ett samboavtal. Kastar du ut sambon kan han eller hon komma tillbaka och kräva hälften. Det är inte så dramatiskt som det låter, hälften av allt ni införskaffat för att använda tillsammans är det som båda parter kan kräva. 

Det du hade med dig in i förhållandet är ditt eget. Bostaden ingår förstås också, bor ni i hyreslägenhet är det den som har mest behov av bostaden som får behålla den. Ska ni flytta isär med barn? Då är det den som bor med barnen som får behålla bostaden.

Men bäst är förstås att försöka skiljas som vänner. Låt det ta ett tag om ni kan, det är aldrig bra att försöka reda ut allt när såret fortfarande är färskt. Att ta en tillfällig period isär kan hjälpa er att sedan mötas och bestämma hur uppbrottet ska gå till när ni kommit över den värsta krisen. Det är också mycket lättare att komma fram till bra och rimliga lösningar när de värsta känslorna lagt sig.

Att göra slut och flytta isär är aldrig lätt, men att veta sina rättigheter kan hjälpa dig, liksom att få några tips om vad som kan underlätta i kommunikationen.

Mer läsning:

Sambolagen – förklaring och innebörd
Checklistor & tips för smidig separation

Av Markus

Av  Mattias | 14-11-20 |
Kommentarer (0)