Flyttbloggen

En blogg om flytt

Få reda på vad din flytt skulle kosta
15-09-01 - Av Admin

1a september är Sveriges största flyttdag

Statistik från Statistiska Centralbyrån visar att Sveriges största flyttdag för första gången infaller den 1a september. Det är den dagen flest människor i Sverige väljer att lämna sina befintliga bostäder för att starta ett nytt liv i ett nytt hem. September som den vanligaste flyttmånaden är något nytt. Ända sedan 1800-talet har den vanligaste flyttdagen infallit under oktober. 

Det vanligaste folkbokföringsdatumet för inrikes flyttningar i Sverige är 1 september, enligt 2014 års statistik från SCB. Med 41075 folkbokföringar räknas 1a september som den vanligaste flyttdagen i Sverige, följt av 1:a juli och sedan 1:a december.

− Det är nog så att många vill ha semestern på sig att förbereda sin flytt. Många utnyttjar sin ledighet för att hinna flyttpacka, flyttstäda och ordna med alla administrativa saker och då blir det naturligt att själva flyttdagen sker efter semestern. Vi kan dock se en viss skillnad mot tidigare år då sommarmånaderna blir allt vanligare som flyttmånader, säger Mattias Ejbe, VD för flyttportalen Moveria AB.

Septemberflytt något helt nytt
Under många år var det oktober som dominerade som flyttmånad. Ända sedan 1800-talet har oktober månad varit den största flyttmånaden på året och då närmare bestämt från och med den 24 oktober fram tills månadsslutet. I bondesamhället kunde statare inte säga upp sin ettåriga tjänst förrän skördearbetet var slut, vilket från början inföll den 29 september, men sedan bytet till den gregorianska kalendern I Sverige 1753 försvann 11 dagar och skördearbetet kunde inte slutföras förrän just den 24 oktober. Detta blev så småningom den nya flyttdagen med sju dagars slankvecka för att tjänstefolk skulle ha tid på sig att söka arbete på annat gods. Något som alltså hållit i sig länge men som nu kanske håller på att förändras.

 

Kommentarer (0)

Kommentera

Flyttar du snart?

Minska stressen och få offert från flyttfirma med RUT-avdrag. Du förbinder dig inte tillnågot.

Få flyttfirmeofferter inom några dagar