Skadedjur i hemmet, som du inte vill missa på bostadsvisningen

En av de saker dammsugaren inte kan fånga upp är skadedjur. Och nog är det en mardröm att hitta ohyra i sitt nya drömhem. Flyttstädning i all ära. Men allt äckligt går inte att städa undan. Nedan är en lista på de skadedjur jag allra helst slipper när jag flyttar in i en ny bostad.

Råtta som ohyra i hemmet

Råttor, avföringen kan du se om du letar

Man får rysningar bara av att tänka på detta skadedjur. Råttor äter av vår mat. Råttor ger ifrån sig avföring bland vår mat. Råttor sprider sjukdomar genom vår mat. Råttor är dessutom stora. En råtta kan bli 25 centimeter och är inget man missar om de springer runt i köket. Storleken gör emellertid att man inte ens behöver se dem. Man hör dem. De rör sig inne i väggarna, längs ledningar och rör, rörelser som ger upphov till ett ljud som knappast underlättar nattsömnen. Sammantaget så är råttan bland det obehagligaste jag kan tänka mig ha i hemmet och något man vill vara utan när man flyttar till en ny bostad. Något som dessvärre kan vara svårt att kontrollera. Råttor undviker nämligen oftast att medverka på visningar.

Mjölbagge, mycket svårt att se på bostadsvisningen

Mjölbagge eller mjölmask i folkmun, är i sig inte hemskare än någon annan skalbagge. Den ser ut som skalbaggar gör mest. Sex ben och en ca 1,5 cm lång svart kropp. Det som gör att den tar plats på denna lista är dess faiblesse för spannmål. Baggar är äckliga som dem är. Kravlande insekter är ju sällan särskilt söta. Men när jag planerat ett bullbak, öppnar mjölpåsen och ser dessa små rackare i mitt mjöl. Då är bullsuget som bortblåst och mjölbaggen en livsfiende.

Vägglöss, kolla under sängskyddet efter svarta prickar

Vägglöss trivs kring människans värme. De lever runt ens sovplats. De biter och suger blod från en när man sover.  Något som kan ge upphov till myggbettsliknande utslag. På dagen, när vägglusen inte agerar blodsugare gömmer sig detta lömska skadedjur vid lister och tapetkanter. De kan vara svåra att upptäcka och mycket komplicerad att bli av med.

När du nu läst att de är svåra att upptäcka uppkommer ju också tanken på att just du har vägglöss utan att veta om det. En klassiskt vägglöss-paranoia. Det är ytterligare en anledning till att avsky vägglusen och varför jag med 100 procents säkerhet vill garantera att en bostad jag skall flytta till inte har vägglöss.

Kackerlackor, fråga om dem, finns de så syns de

Kanske är jag skadad av de filmer som ibland figurerar på internet. Filmer där ett ofantligt stort antal kackerlackor rör sig som en stor enhet. Krälandes på varandra. En bild som dessvärre inte är helt felaktig. Kackerlackor är, när man väl får dem, ofta många till antalet. Även kackerlackor trivs mycket bra bland våra matvaror och det är ju det sista stället man vill ha dem på. Fördelen med kackerlackor är de oftast upptäcks innan man flyttar in. Vid flyttstädning eller dylikt.

Hur bli av med mal och andra skadedjurFoto: Pixabay, mal

Bli av med mal i flytten

Problem med mal är vanligt för den som har mycket ulltyger hemma. De hål som malen gör i tygerna upptäcks ofta just när det är dags att börja flyttpacka, eftersom man då börjar gräva runt i alla saker som någon gång stoppats undan i en garderob. En läsare kom med en mycket bra lösning på problemet! ”Ett tips till alla som fått mal som äter upp kläder och mattor av ylle och inte vill ha med de små gynnarna till nya stället – packa in ulltröjorna, ullsockorna eller filtarna eller vad det nu kan vara i plast och frys in. Låt ligga ett par veckor. Förr kunde man ju spruta gift mot mal, men det är förbjudet numera.”

Är det vinter så låt gärna dessa kartonger så ute så de blir genomfrusna, så blir du av med malen i din flytt!

Ohyra i hemmet

Det finns så många fler ohyror i hemmet, generellt går det att säga ju äldre bostad du flyttar in i, desto större sannolikhet att du får fler grannar än du vill ha. Som tur är finns det hjälp mot de flesta skadedjur och ju snabbare du är att upptäcka dem desto lättare går det.

Av: Markus

(Känner du igen denna text så är det för delar av den var publicerad 2014)

Uppdaterad 2024-04-25 (Första publicering 2014-10-13)