Misstänkt flyttfirmekartell, flyttfirmor höjde priser

Flyttexpert Joakim Håkansson om flyttfirmekarteller: ej förvånad, förekommer i branschen, påverkar statlig upphandling, privatpersoner sällan drabbade. Råd för seriös flyttfirma: kontrollera trafiktillstånd, försäkringar, organisationsnummer, kolla upp hos kronofogden och skatteverket.

Med hänsyn till den misstänka flyttfirmekartellen som uppdagades av Dagens Nyheter 2013, bad vi då om att få prata med en flyttexpert angående detta. Joakim Håkansson arbetar på den väletablerad flyttfirma A-J Express-Service i Stockholm och Uppsala. Joakim har hela 30 års erfarenhet av flyttbranschen och tycker att det är en intressant bransch som man aldrig blir fullärd i.

Vad är det bästa med att jobba med flytt?
Känslan när man gör något bra, genom att lösa ett flyttproblem för människor eller när man kommer på något smart för branschen. Den känslan är underbar.

Finns det nackdelar med att jobba med flytt?
Ja, t.ex. tunga lyft och slitage på kroppen. Ibland kan man också känna man sig väldigt ouppskattat när folk inte uppskattar det man verkligen gör för dem (för tyvärr finns det även elaka kunder) men dom flesta är underbara att arbeta med!

På långfredagen i år 2013 rapporterade DN om en misstänkt flyttfirmekartell. Vad är dina tankar kring avslöjandet?
Inte speciellt förvånad över misstankarna för i vår bransch så pratas det en hel del.

Som aktör i branschen, hur vanligt tror du att det är med konkurrensbegränsande samarbete mellan flyttfirmor?
Inte alls ovanligt men tyvärr så förekommer det i alla branscher så varför skulle det inte vara i vår bransch?

Hur påverkas en köpare av flyttjänster (i det här fallet staten) av en kartellbildning? De betalar pengar i onödan och så ger man aldrig nya aktörer på marknaden chansen att visa fram fötterna.

Hur påverkas man som aktör i branschen av karteller av dessa slag?
Blir väldigt mycket struntprat då sådana här saker inträffar och man får försvara sig ofta från början när det uppdagas.

Den misstänkte kartellbildningen gällde endast vid statlig upphandling. Men på vilket sätt kan privatpersoner påverkas av samarbeten mellan flyttfirmor?
Jag kan nästan garantera att privatpersoner aldrig kommer att drabbas utav detta men om det skulle bli så är givetvis risken att dom betalar mer än nödvändigt.

Förutom kartellbildning – är det vanligt med fusk bland flyttfirmor?
Visst förekommer det, men dock tror jag inte att det är så vanligt bland företag som visar upp sig med egen personal, bilar osv. Värsta fusket är nog på offertsidor som ger flera svar på en offert, för dom kräver ingen garant av firmor som är med där; bara dom kan betala så går det bra.

Vad anser du om granskningen av flyttfirmor?
Jag tycker att man bör kontrollera underentreprenörer till större flyttföretag hårdare.

Kan du ge handfasta råd för att gemene man ska kunna avgöra att en flyttfirma är seriös? Fråga efter trafiktillstånd, försäkringar eller ta ett organisationsnummer och ring kronofogden och skatteverket för att kolla upp företaget.

Med 30 års erfarenhet inom branschen, vad har du för tips till personer som vill anlita en flyttfirma?
Kontrollera ordentligt och tänk på att det oftast är dyrt att handla billigt. Och låter det för bra för att vara sant – Ja, då är det nog det.

Uppdaterad 2022-07-26 (Första publicering 2013-04-11)
Av  Mattias | 23-05-01 |
Kommentarer (0)