Flytta till Umeås bästa områden

Studier, kombinationen av stadsliv och natur och den kreativa andan hör till det som lockar folk att flytta till just Umeå på Norrlandskusten. I Umeå som är residensstad i Västerbottens län kan man leva ett aktivt liv i flera bemärkelser. Funderar du på att flytta till Umeå? Här bekantar vi oss lite med staden, tar en titt på vilka områden som är bra att bo i och tipsar om hur du kan gå tillväga för att börja lära känna staden – redan innan du flyttat dit.  

Bro i Umeå
(C) Unsplash

Umeå en mångsidig stad 

I Umeå som utnämndes till Europas kulturhuvudstad 2014 blomstrar både finkultur, subkulturer och DIY. Här finns bland annat två universitet och en designhögskola och staden ligger topp tre bland Sveriges bästa cykelstäder. Kust, skog och fjäll finns intill, och Umeälven flyter fram tvärs genom stan där björkar reser sig både här och var.  

Umeborna upplever sin stad som varm, öppen och inkluderande. Och att tilliten mellan medborgarna och de demokratiskt valda representanterna är hög finns svart på vitt i tillitbarometerns jämförelse. En annan mätning som är inriktad på livskvalitet, EU Regional Social Progress Index gav högsta poäng till en enda region i EU. Nämligen region Västerbotten, som är den region Umeå tillhör. 

Kulturstaden, friluftsstaden, idrottsstaden, studentstaden, veganstaden, popstaden, cykelstaden, björkarnas stad, den hjärtliga staden, den levnadsglada staden. Listan kan göras lång.  

Bästa områdena att bo i Umeå? 

En undersökning som Västerbottenskuriren genomfört visar att Teg följt av Haga och Öst på stan är de områden som Umeåborna skattar högst om de skulle välja helt fritt var de skulle bo. Andra fina områden är Väst på stan, Mariehem, Röbäck och Böleäng.  

En lokal mäklarfirma har tagit fram ett bostadstest för Umeå som du kan fylla i på två minuter och få förslag på områden som skulle kunna passa dig.  

När du ska flytta till Umeå 

När du ska flytta till Umeå är du förstås nyfiken på stan, och vill ha reda på en del praktiska saker också. Du kan börja lära känna staden redan innan du flyttar genom att läsa på lite. Här är en lista med några områden som du kanske vill kolla upp lite närmare. Lär känna staden genom att först göra research innan du flyttar, och sedan utforska den när du är på plats. Ska du börja hos en ny arbetsgivare eller på en skola – läs på om den. 

  • Bostadsområdet 
  • Arbetsgivaren  
  • Skolan 
  • Lokaltrafiken 
  • Fritidsaktiviteter 
  • Kultur och nöjesliv 
  • Klubbar och föreningar  
  • Utflyktsmål  
  • Affärer och restauranger 
  • Etcetera. 

Två bra sajter för information och inspiration är umea.se och visitumea.se.

Du kommer rätt långt bara genom att surfa på nätet, men ibland kan det vara smart att mejla eller ringa för att få reda på mer. Är du nyfiken på mer personliga tips och omdömen kan du kika på nätforum och i grupper på sociala medier med anknytning till Umeå. Där kan du också passa på att ställa frågor. Se sedan till att utforska Umeå och dess omgivningar på plats, innan du lutar dig tillbaka och blir hemmablind i din nya hemstad.  

Av  Mattias | 22-04-20 |
Kommentarer (0)

Kommentera