Flytta till Grekland: Allt om bostad, jobb, skatt och pension

Flytta till Grekland är en dröm för många svenskar som lockas av det vackra landskapet, det behagliga klimatet och den rika kulturen. Om du överväger att flytta till Grekland, är det viktigt att förbereda dig noggrant och förstå vad som krävs när det gäller bostad, jobb, skatt och pension. I denna artikel kommer vi att ge dig all information du behöver för att göra övergången så smidig som möjligt.

Aten-Grekland
(C) Unsplash Constantinos Kollias

Skaffa en bostad i Grekland

Det första steget när du planerar att flytta till Grekland är att hitta en bostad. Det finns flera alternativ för att hitta bostäder, inklusive att köpa eller hyra. Priserna varierar beroende på region, och du kan förvänta dig att betala mer i större städer som Aten och Thessaloniki än i mindre städer och på öarna. Några populära sätt att hitta bostäder inkluderar:

 • Använda fastighetsportaler och mäklare online
 • Kontakta lokala fastighetsbyråer i Grekland
 • Skapa kontakter genom sociala medier och expatforum

Hitta ett jobb i Grekland är inte helt lätt

Att hitta ett jobb i Grekland kan vara en utmaning, särskilt om du inte talar grekiska flytande. Det är dock inte omöjligt, och det finns flera branscher där arbetsmöjligheterna är större för svenskar, såsom turism, teknik, kundservice och språkundervisning. Det finns ett antal kundservicebolag i Grekland som servar svenska företag. Det är framförallt svenska ungdomar som arbetar för dessa kundservicebolag i Grekland.

Här är några tips för att hitta jobb i Grekland:

 • Lär dig grekiska för att öka dina chanser att få jobb
 • Använd jobbsökningssidor och expatforum för att hitta lediga tjänster
 • Nätverka med andra svenskar som redan bor och arbetar i Grekland
 • Jobba för utländska företag i Grekland där engelska eller svenska fungerar

Skatt och socialförsäkring i Grekland

När du flyttar till Grekland och börjar arbeta där kommer du att bli skattskyldig i landet. Det är viktigt att du anmäler dig till den grekiska skattemyndigheten och får ett skattenummer (AFM). Du kommer även att behöva registrera dig för socialförsäkring, som inkluderar sjukförsäkring, pension och arbetslöshetsförmåner.

Pension och förmåner i Grekland

Om du har arbetat i Sverige och betalat in till den svenska pensionssystemet kommer du att ha rätt till svensk pension när du flyttar till Grekland. Du kan även ha rätt till grekisk pension om du arbetar och betalar in till det grekiska pensionssystemet. För att få en fullständig bild av din pension och förmåner är det viktigt att kontakta både svenska och grekiska myndigheter.

Sjukvård i Grekland

Grekland har ett offentligt sjukvårdssystem som erbjuder tillgång till vård för alla invånare, inklusive utlänningar som är registrerade och betalar in till det sociala försäkringssystemet. För att ta del av den offentliga sjukvården behöver du skaffa ett grekiskt socialförsäkringsnummer (AMKA). Du kan även komplettera med att teckna en privat sjukförsäkring.

Utbildning och skolor i Grekland

Om du flyttar till Grekland med barn är det viktigt att undersöka utbildningsalternativen. Det grekiska utbildningssystemet är uppdelat i tre steg: grundskola (dimotiko), mellanstadiet (gymnasio) och gymnasiet (lykeio). Det finns både offentliga och privata skolor, samt internationella skolor som erbjuder undervisning på engelska och andra språk.

Integration och kultur i Grekland

Att anpassa sig till den grekiska kulturen och livsstilen är en viktig del av att flytta till Grekland. För att göra din övergång så smidig som möjligt kan du:

 • Lära dig grekiska för att kommunicera med lokalbefolkningen och förstå den lokala kulturen
 • Delta i lokala evenemang och aktiviteter för att träffa nya människor och skapa sociala nätverk
 • Utforska landets rika historia, kultur och sevärdheter för att få en djupare förståelse för Grekland och dess människor

Viktiga dokument och tillstånd att ordna

När du flyttar till Grekland finns det flera viktiga dokument och tillstånd du behöver ordna. Några av dessa inkluderar:

 • Anmälan om bosättning hos det lokala kommunhuset inom 8 dagar efter ankomst
 • Skaffa ett uppehållstillstånd (veveosi diamonis) om du planerar att stanna längre än 90 dagar
 • Omvandla ditt svenska körkort till ett grekiskt körkort inom ett år efter att du har flyttat

Sammanfattning av att flytta till Grekland

Att flytta till Grekland är en spännande och givande upplevelse, men det kräver noggrann planering och förberedelse. Genom att följa de tips och råd som presenterats i denna artikel kommer du att vara väl rustad för att ta steget och skapa ett nytt liv i detta vackra och kulturellt rika land. Lycka till med din flytt till Grekland!

Av  Mattias | 23-04-14 |
Kommentarer (0)