Studentlägenhet & rum i studentkorridor – ha koll på det här
Hur funkar det att bo i studentlägenhet i studentkorridor, hur får man tag på studentlägenhet och vad behöver man ha koll på? Här hittar du svar på vanliga frågor och tips kring studentboende.
Bo i studentlägenhet
Är studentlägenheter billigare?
Studentlägenheter har ofta mycket billigare hyra jämfört med vanliga hyresrätter. Det beror på att studentboenden är subventionerade och anpassade för studenters ekonomiska situation. Hyrorna kan dock variera beroende på ort och standard på boendet.
Kan man bo i studentlägenhet utan att plugga?
Det är vanligt att studentlägenheter endast får hyras av personer som studerar på heltid vid ett universitet eller en högskola. Att behålla studentlägenhet under studieuppehåll eller efter avslutade studier är oftast inte tillåtet, och hyresvärden kan då säga upp hyresavtalet.
Hur många får bo i en studentlägenhet?
Oftast är studentlägenheter anpassade för en eller två personer. Antalet personer som får bo i en studentlägenhet kan variera. Det är dock vanligt att det bara är den student som har kontraktet som får bo där, men i vissa fall kan en partner eller ett barn tillåtas bo med studenten. Det är viktigt att kontrollera vad som gäller med hyresvärden.
Får man ha djur i studentlägenhet?
Det är upp till hyresvärden om husdjur är tillåtna i studentlägenheter. Många studentbostäder har regler som förbjuder husdjur, särskilt i studentkorridorer där gemensamma utrymmen delas med andra. Kolla upp detta innan du flyttar in om du är djurägare.
Hur är det att bo i korridor?
När du bor i korridor har du ett eget rum och delar gemensamma utrymmen som kök och ibland dusch och toalett med övriga i korridoren. Att bo i ett korridorsrum tycker många är ett roligt sätt att få kontakt med andra studenter och skapa minnen för livet. För den som föredrar mer avskildhet och privatliv är det dock kanske inte den mest optimala boendeformen.
Får man bo i studentlägenhet under sommaren?
Om du vill behålla din studentlägenhet över sommaren är det oftast möjligt, så länge du uppfyller villkoren för att hyra. Vissa hyresvärdar kräver dock att du kan visa att du har för avsikt att studera vidare till hösten. Kolla med din hyresvärd vad som gäller för sommarperioden.Se vår guide: Tips när du ska flytta hem över sommaren
Få tag på studentbostad
Var ska man börja söka studentbostad?
Det är vanligt att universitetet eller skolan liksom studentföreningar och nationer förmedlar olika alternativ för studentbostad. Börja där. Som förstaårsstudent får man ofta förtur i kösystemet.
En del kommuner har studentbostadsgaranti, vänd dig till den kommun du vill studera i för att ta reda på hur det fungerar.
När är det lättast att få tag på studentlägenhet?
Det är generellt lättare att få tag på studentlägenheter direkt efter terminsstart, när många studenter redan har hunnit ordna boende och trycket på marknaden minskar något. Sen vår eller tidig sommar kan också vara en bra tid att söka, eftersom många då säger upp sina kontrakt inför examen eller flytt.
Vilken studentbostad är lättast att få tag på?
Det lättaste sättet att få studentbostad är ofta genom att hyra ett studentrum i korridor. Vill du hellre hyra en studentlägenhet så kan det vara enklare att hitta en flerrummare än en etta, så fundera på om du kan tänka dig att dela lägenhet med en annan student. I vissa fall kan det ta uppemot ett till två år att få ett förstahandskontrakt. Andrahandskontrakt går ofta betydligt snabbare.
Tips på sajt för dig som söker studentbostad:
studentlya.nu
Om du flyttar till en stad med hög efterfrågan på studentbostäder, var beredd på att du kanske måste leta efter alternativ som andrahandskontrakt, kollektivboende eller att bo inneboende hos någon annan. Att vara flexibel med vilka typer av boende du kan tänka dig att hyra kan också hjälpa dig att snabbare få en bostad.
Tips när du hyr studentlägenhet
Kolla upp vad som ingår i hyran innan du tackar ja till en studentlägenhet. Undvik på så sätt ett läge där kostnader tillkommer som du inte har råd med.
Se till att få ett skriftligt hyreskontrakt/hyresavtal. Om du hyr i andra hand bör det också finnas en skriftlig överenskommelse som styrker att den du hyr av har tillstånd att hyra ut i andra hand. Läs noga igenom kontraktet innan du skriver på så att du vet om alla regler och tillägg som gäller i samband med din hyrestid.
Folkbokför dig på din nya adress. Var du är folkbokförd har betydelse för bland annat i vilken kommun du ska betala din skatt, rätten till bidrag, förmåner och var du får rösta. Lokala företag brukar dessutom vara generösa mot nya studenter med rabatter och erbjudanden.
Skaffa en hemförsäkring för att skydda ditt hem och dina ägodelar. Många försäkringsbolag erbjuder student- eller ungdomsrabatt.
Ansök om bostadsbidrag om du har rätt till det. Studenter i åldern 18–28 år kan ha rätt till bostadsbidrag, förutsatt att man inte har för stor inkomst genom till exempel extrajobb. Räkna ut om du har rätt till bostadsbidrag på Försäkringskassans webbplats.
Om du hyr möblerat – se till att det finns en inventarielista på allt som ingår i hyran, så att du inte blir ersättningsskyldig i efterhand. Det är extra viktigt att gemensamt göra upp en inventarielista om du hyr en möblerad studentbostad bostad i andra hand, eftersom andrahandsboenden ofta innehåller fler möbler och lösöre.
Undvik slitage för att slippa avgifter vid utflytt. Skaffa en gavel till din säng för att inte orsaka fettfläckar på tapeten. Gör inte hål i väggen om det går att undvika; välj till exempel golvhyllor framför vägghyllor.