Flyttbloggen

En blogg om flytt

Få reda på vad din flytt skulle kosta
13-09-10 - Av Admin

Så stänger du igen sommarstugan inför höst och vinter

Det är september månad och fortfarande sensommar på många håll i Sverige. Många passar på att njuta av sina sommarstugor och fritidshus så länge vädret håller i sig men det dröjer inte länge förrän kylan kryper på och då gäller det att förbereda stugorna inför hösten och vintern. Vad behöver man då göra? Moveria™ har satt ihop en guide som du kan följa när det är dags att stänga igen!

Vatten En av de vanligaste skadorna i ett fritidshus är att de drabbas av vattenskador. Därför är det viktigt att stänga av vattnet om det inte ska användas under en längre period. Risken för köldknäppar under vintern är stor i Sverige, vilket gör att vattnet lätt kan frysa. Se därför till att stänga av vattnet till tomtgränsen, töm hela systemet med rör och vattenledningar och glöm inte att tömma vattenberedaren. Det kan också vara bra att hälla frysvätska i vattenlås, toalettstolar, golvbrunnar, tvättställ, etc.

Elen Ett sätt att undvika frysskador är ha lite värme på i huset året om. Att låta det frysa helt är aldrig bra då det bildas fukt som kan orsaka fuktskador. Försäkrings-bolagen rekommenderar ofta att man ska ha 10-15 grader, men många nöjer sig med 5-10 grader då det faktiskt kostar en del. Ett tips är att åka ut och kolla huset om det skulle bli en köldknäpp!

Möss För att inte riskera att mössen invaderar huset är det vanligt att lägga ut råttgift eller ställa ut råttfällor. Tyvärr är det inte det bästa sättet eftersom fångade råttor ruttnar om de lämnas under en längre tid. Se därför till att iställer städa ur huset noga så du inte lämnar mat eller smulor framme. Täta igen springor i grunden för att undivka att råttorna kan ta sig in. Textilier bör platsas in och läggas i lådor eller tas hem till den ordinarie bostaden.

Köket Det är viktigt att städa ur kyl och frys, frosta av dessa och lämna dörrarna på glänt för att undvika att mögel uppstår under vinterhalvåret. Töm och rengör även alla andra skåp för att förhindra skadedjur och lämna skåpsluckor lite öppna för att de också ska kunna luftas så mycket som möjligt.

Sladdar Dra ur alla sladdar för att förebygga brand om t.ex. blixten skulle slå ner.

Skorstenen Om det finns skorsten på fritidshuset eller sommarstugan finns risken att djur kan komma in den vägen. För att undvika fåglar och annat som kan fastna är det bäst att täcka för skorstenen. Hönsnät är ett bra alternativ.

Toalett, utedass eller WC Dessa ska givetvis tömmas och göras rent. Idag finns det många lösningar för att få tillgång till toalett i anslutning till ett fritidshus. Det bästa är därför att dubbelkolla med tillverkaren om hur just din toalett kan lämnas under en längre period. Om toaletten spolas med vatten, gäller samma regler som för övrigt vatten. Trädgården Klipp gräset en sista gång innan hösten kommer. Ta in vattenslangen och andra lösa föremål i trädgården. Se också till att rensa löv på tak och i hängrännor så löven inte tynger ner och förstör delar av huset.

Inbrott När ditt sommarhus står tomt under en längre period, är risken för inbrott stor. Då kan tjuvar ”jobba” ostört med att lägga beslag på dina saker. För att undvika detta är det alltid bra att ha lås på dörrar och fönster. Ta också med dig alla stöldbegärliga föremål som elektronik, båtmotorer, spritförråd etc., när du lämnar. Vissa saker kan dock vara svårt att ta med sig, men då bör du lägga dessa så att de inte är synliga utifrån. Försök få ditt sommarhus att se så ogästvänligt ut som möjligt och lämna aldrig nyckeln på ett ”säkert” ställe. Ta hellre hjälp av grannar eller liknande att förvara nycklarna.

 

Kommentarer (2)

Kommentarer

  • Rolf

    Idag finns det ju många roliga och bra prylar på Clas Ohlsson för övervakning och larm. T.ex. Tempgivare som man kan få mejl ifrån. Men bara om man har elen på förstås.

Kommentera