Flyttbloggen

En blogg om flytt

Få reda på vad din flytt skulle kosta
14-04-10 - Av Admin

Vad betyder energimärkning?

Vill du handla vitvaror och elektriska apparater med låg förbrukning när du flyttar till en ny bostad? Då är energimärkningen bra att hålla koll på. Energimärkning har länge funnits på alla vitvaror men numera finns det även för lampor, TV-apparater och däck bland annat. Energimärkningen sammanfattar produkternas energiprestanda och hjälper dig i orienteringen till de mest energieffektiva produkterna. Så här kan exempelvis energimärkningen se ut för en diskmaskin, en torktumlare och en TV-apparat:

Etiketterna visar en energieffektivitetsskala som alltid går från G-A (rött till grönt) och har utökats med ytterligare tre effektivitetsnivåer; A+, A++ och A+++. Ju högre upp i skalan man går, desto lägre förbrukning har produkten och vice versa.  Det betyder att A+++ anses som optimal och G minst optimal. Idag är dock de flesta vitvaror märkta med minst A vilket är mycket energieffektivt, men det kan ändå vara bra att kontrollera detta när du handlar. Alla produktkategorier innehåller dock ännu inte nivåerna A+, A++ och A+++, bland annat vissa TV-apparater. Förutom energieffektivitet kan energimärkningen bland annat visa energiförbrukning i kWh/år, vattenförbrukning mätt i liter/cykel, buller uttryckt i decibel, kapacitet och bildstorlek (för TV-apparater). Alla dessa egenskaper är tillsammans viktiga för hur den årliga energianvändningen påverkas.

Leverantören av en vara ska se till att informationen på etiketten är riktig och det är butikens ansvar att se till att alla produkter är märkta. Men i samband med nya modeller eller produktuppdateringar kan det hända att exempelvis en ny modell med lägre förbrukning har en gammal etikett eller att samma modell visar olika etiketter i olika butiker. Ett tips är att gå in på leverantörernas respektive hemsidor och dubbelkolla energimärkningen innan du köper.

Läs mer om hur du kan spara energi i bostaden: https://moveria.se/checklists/spara-energi-i-bostaden/

 

Av Kristin

Kommentarer (3)

Kommentarer

 • Maria

  Superbra inlägg

 • Hans J

  Detta kände jag inte till , mycket intressant /Hasse

 • Jens

  Ingenjör som jag är så räknade jag lite på detta när vi köpte nya vitvaror och även tvättmasking/torktumlare. Handlar man A så är skillnaden liten till t.ex. A++ om man bara räknar på att spara pengar. Sen är det ju alltid bra för miljön. Tar man däremot och köper ett gammalt kylskåp på blocket med typ klass D så kan det löna sig att istället köpa ett energieffektivt nytt om man kan hitta ett sånt någotsånär billigt.

  Mer sådan här konkreta tips på bloggen och mindre lullull 🙂 /Ingenjören

Kommentera