Tips om flytt

Få reda på vad din flytt skulle kosta
29-06-2017 - Av Admin

Jämför bredband – Så väljer du ett bra bredband

Att välja bredband är inte helt enkelt. Det finns bredband fiber, bredband via telefonjack (ADSL) eller mobilt bredband. Dessutom finns det olika hastigheter för varje leveranssätt. Det är därför inte helt enkelt för den som jämför bredband.

Kolla vilka leverantörer som levererar till din adress

Vi har precis upptäckt (Juni 2017) en ny jämförelsesajt för bredband, här kan du kolla vilka bredbandsleverantörer som levererar till din nya adress. De har de största leverantörerna i Sverige så de täcker inte riktigt alla, men vi rekommenderar att du gör en snabbkoll på Bredbandsval-kolla vilka leverantörer som levererar till din adress 

Viktiga punkter när du jämför bredband

Bredband via fiber erbjuder generellt högre hastigheter än ADSL och mobilt bredband vid liknande priser.

  • Flerbostadshus är ofta anslutna till ett fiberkabelnät.
  • Kabelnätet kan antingen ägas och skötas av en leverantör eller vara gemensamt för flera olika leverantörer.
  • Att koppla in en bredbandsanslutning via kabel tar oftast inte mer än en vecka från beställningsdatum. En inkoppling av ADSL kan ta 5 veckor.

Bor du i flerbostadshus kolla upp om du kan välja leverantör fritt eller om huset är bundet till en viss leverantör.

Jämför bredband – tänk på detta

Jämför bredband genom att gå igenom vad dina möjliga bredbandsleverantörer erbjuder, såsom olika hastigheter för när du laddar upp och när du laddar ner information från Internet. Var uppmärksam på hastigheterna ofta anges i ”upp till” vilket gör att du ofta får något lägre hastighet än vad du tycker du har beställt. De flesta leverantörer har 3 månaders uppsägningstid om du inte har ett avtal bundet på längre tid. Tänk på att din befintliga leverantör kanske inte kan leverera till din nya adress så säg upp ditt befintliga avtal och beställ ett nytt i god tid. Många leverantörer erbjuder övertagande av abonnemang. Du kan med andra ord flytta över det befintliga abonnemanget till den nya bostaden och på så vis slippa flyttider och eventuella startavgifter. I många fall kan du göra detsamma med ditt befintliga bredbandsabonnemang om du inte vill eller kan avsluta det och den som ska flytta in efter dig är intresserad att ta över abonnemanget.  

Det som är bra när du jämför bredband är att det är relativt enkelt att jämföra priser. Vet man vilken hastighet man önskar är det enkelt att besöka olika leverantörers webbplatser och jämföra priser. Det som kan vara lite lurigare är att veta om man blir nöjd med sitt bredband och leverantören. Kundservice, teckning och support framgår ju inte på leverantörernas webbplatser. Det kan därför vara idé att söka runt lite på nätet för att jämföra bredband och kundernas omdömen. 

Om du vill läsa mer om att jämföra bredband

Bredbandsval-kolla vilka leverantörer som levererar till din adress 

Jämför bredbandsleverantörer på statliga bredbandskollen
Lär mer på Moveria om elavtal. 

Kommentarer (0)

Kommentera