Vilka bredband kan jag få på min adress? Oberoende jämförelse!

När du vill ta reda på vilka bredband som är tillgängliga för dig, följ dessa steg:

  1. Ange din adress: Använd Moverias bredbandssök och ange din adress för att se vilka bredbandstyper och hastigheter som är tillgängliga i ditt område.
  2. Bredbandstyper: De vanligaste bredbandstyperna i Sverige är:
    • Fiberbredband: Snabbaste och mest tillförlitliga alternativet, med hastigheter upp till 10 Gbit/s. Kräver en fiberanslutning till din bostad.
    • ADSL/VDSL: Använder befintliga telefonlinjer (kopparnätet) för att erbjuda hastigheter upp till 60 Mbit/s för ADSL och 300 Mbit/s för VDSL.
    • Mobilt bredband: Använder mobilnätet (4G eller 5G) för att erbjuda hastigheter upp till 1 Gbit/s beroende på täckning och nätbelastning. Bra för dig som rör dig mycket eller har begränsade fasta alternativ.
    • Kabel-TV bredband: Använder kabel-TV-nätet (koaxialkabel) för att erbjuda hastigheter upp till 1 Gbit/s. Ofta tillgängligt i flerbostadshus med kabel-TV.
  3. Jämför leverantörer: Jämför priser, hastigheter, datagränser och avtalstider mellan olika bredbandsleverantörer som erbjuder tjänster i ditt område. Gör gärna en sökning efter bredband på Moveria.se.
  4. Kontrollera användarrecensioner: Läs recensioner och betyg från befintliga kunder för att få en uppfattning om kvaliteten på tjänsten och kundsupporten.
  5. Teckna avtal: Välj en bredbandsleverantör som bäst passar dina behov och teckna ett avtal.

Oberoende jämförelse av bredband

Vi får ofta frågan till Moveria om ”Vilka bredband finns på min adress eller kan jag ha dit jag flyttar?” Nu kan du helt gratis ta reda på vilket bredband som finns på adressen du flyttar till, fyll i din gatuadress nedan så får du direkt reda på leverantörer och priser.

Vilket fast bredband kan jag ha på min adress?

Det finns nu flera tjänster som samlar ihop vilka som levererar bredband till din adress. Sen tidigare finns Bredbandskartan.se, där i princip alla leverantörer är med. Det enda du behöver veta är den adress du vill veta vilka som kan leverera bredband till. Mobilt bredband går nästan alltid att få, men mer intressant är om det finns möjlighet att ansluta till fiber och i så fall vilken typ av fibernät som finns på adressen. Även ADSL kan vara ett alternativ även fast det mobila bredbandet allt mer tar över ADSL:s tidigare roll där det inte fanns fiber. På många adresser kan du även ha bredband via kabel-tv leverantören.

Vilket bredband är bäst där jag bor?

Du kan alltid gå in på bredbandskollen och kolla deras rapporter för olika leverantörer i olika områden. Där kan du också lätt kolla hur bra det mobila bredbandet är för de olika bredbandsleverantörerna dit du ska flytta eller där du bor. Ibland räcker det med mobilt bredband om du inte ska streama film eller kolla för mycket på Youtube, vilket dock de flesta gör idag 🙂

Vilket bredband är bäst i test?

Det finns inget bredband som är bäst för alla och därmed är det svårt att hitta bra sammanställda test. Vi skriver om bredbandskollen ovan, där kan du se statistik över hastigheter. Det är speciellt viktigt att titta på om du funderar på att använda mobilt bredband. När det gäller kundnöjdhet hos bredbandsleverantörerna så kan du titta på den senast gjorda undersökningen på kvalitetsindex.se. Alla är dock inte med i deras index. Det bästa testet är ju att testa själv, bredbandsleverantörer som vill låsa in dig i långa avtal gör det inte enkelt för dig, undvik dem när du väljer bredbandsleverantör. Fråga gärna grannarna vad de har och hur nöjda de är. På Facebook finns ofta lokala grupper såsom ”Vi som bor i…” där finns ofta trådar där bredband diskuteras.

Vilket bredband passar mig?

Du behöver veta hur du kommer använda ditt bredband. Det är sällan svårt att utöka sitt bredbandsabonnemang hos leverantören. Så börja därför hellre med ett avtal som är lite för litet än för stort.

Högst krav har de som ska ha bredband för gaming. Det behöver både vara snabb ping (svar från bredbandsleverantören) och bra kapacitet för att kunna spela framförallt de spel med data som ska överföras. Vi rekommenderar fiber på minst 100 Mbit/s men gärna 250 Mbit/s både upp- och nedladdning. Är det dessutom flera som ska spela samtidigt så rekommenderar vi definitivt 250 Mbit/s.

När du vill titta på streamad tv såsom Netflix, HBO och CMORE, så behöver du minst 10 Mbit/s, men är ni flera som vill titta samtidigt, så rekommenderar vi minst 50 Mbit/s.

Om du bara surfar på webben och tittar på lite YouTube så räcker det med 5-10 Mbit/s om ni är 1-3 i hushållet. Ofta kan det räcka med mobilt bredband i dessa fall.

Flytta bredband, ta med bredbandsavtal?

De flesta bredbandsleverantörer såsom ComHem, Telenor, Bredband2 och Telia har färdiga processer för om du ska flytta och vill ta med ditt bredbandsavtal. De kommer göra allt för att det ska kännas smidigt för dig att bara flytta ditt befintliga avtal. De kommer säkert också föreslå en förlängning med bättre villkor…Ofta förlorar de kunder i samband med flytt, därav att de försöker göra allt för att behålla dig. Vi tycker du ska jämföra vilka bredbandsleverantörer det finns på din nya adress innan du flyttar ditt nuvarande bredband. Du kan läsa mer i vårt inlägg om att flytta bredband och bredbandsavtal.

Säga upp och avsluta bredband

Så gott som alla bredbandsavtal har uppsägningstid, när du ska flytta och vill byta till en ny bredbandsleverantör så behöver du säga upp ditt bredband i god tid för att slippa betala dubbelt. Är det nuvarande avtal tecknat efter maj 2014 så har du 1 månad eller mindre uppsägningstid, är ditt avtal äldre, så kan du ha längre uppsägningstid, vanligtvis 3 månader men ibland upp till 1 år. Det innebär att du kan få betala dubbelt om denna leverantör inte kan leverera bredband på din nya adress! Ta dock alltid kontakt med leverantören och begär ändå att få säga upp avtalet och om inte annat få det billigaste abonnemanget under den återstående tiden. Du kan också prova om den som flyttar in efter dig kan ta över abonnemanget, då slipper den startavgift och du slipper betala under uppsägningstiden.

Problem med bredband när jag flyttar in

När du flyttar in i en ny bostad är det vanligt att bredbandet strular. Ibland beror det på att de har missat koppla in det till din bostad. Ibland kan det bero på att den tidigare boende på adressen har ett abonnemang som uppsägningstiden ännu inte gått ut på. Då behöver du kontakta bredbandsleverantören och se om du kan ta över det abonnemanget eller om det går att avsluta i förtid.

Mobilt bredband eller fast bredband, vilket är bäst?

Det som mest avgör om du ska ha mobilt eller fast bredband är om du behöver bredbandet på mer än ett ställe och vilken hastighet du behöver. Behöver du bara bredbandet på ett ställe och du har möjlighet att få fast bredband så är det i princip alltid bättre ur kostnad och kvalitetssynpunkt. Behöver du mobilt bredband så finns det en del kombiabonnemang på marknaden, det som avgör om du behöver både fast och mobilt är hur du använder bredbandet. Om det ska spelas eller att ni är ett antal som vill kunna titta på streamad TV samtidigt så är ett fast bredband i kombination med ett mobilt att föredra.

Viktiga punkter när du jämför bredband

Bredband via fiber erbjuder generellt högre hastigheter än ADSL och mobilt bredband vid liknande priser.

  • Flerbostadshus är ofta anslutna till ett fiberkabelnät och det är allt vanligare i bostadsområden.
  • Fibernätet kan antingen ägas och skötas av en leverantör eller vara gemensamt för flera olika leverantörer. Oftast är det ett gemensamt så kallat ”öppet nät”, då kan du välja från vem du vill att dina internettjänster ska levereras ifrån.
  • I ett antal kommuner såsom Västerås och Sollentuna så finns det ett stadsnät med fiber, det är exempel på öppet nät. Då ansluter man sig till stadsnätet och sen väljer man en av många leverantörer.
  • Kabel-TV nät ägs oftast av en leverantör som då bara erbjuder sina tjänster.
  • Att koppla in en bredbandsanslutning via redan indragen fiber eller kabel-tv tar oftast inte mer än en vecka från beställningsdatum. En inkoppling av ADSL kan ta 5 veckor.
  • Bor du i flerbostadshus kolla upp om du kan välja leverantör fritt eller om huset är bundet till en viss leverantör.
  • Ibland tillkommer kostnad för utrustning som behövs för att kunna använda abonnemanget.

Jämför bredband – tänk på detta

Jämför bredband genom att gå igenom vad dina möjliga bredbandsleverantörer erbjuder, såsom olika hastigheter för när du laddar upp och när du laddar ner information från Internet. Var uppmärksam på hastigheterna ofta anges i ”upp till” vilket gör att du ofta får något lägre hastighet än vad du tycker du har beställt. De flesta leverantörer har 3 månaders uppsägningstid men idag finns det också leverantörer utan bindningstid. Tänk på att din befintliga leverantör kanske inte kan leverera till din nya adress så säg upp ditt befintliga avtal och beställ ett nytt i god tid. Många leverantörer erbjuder övertagande av abonnemang. Du kan med andra ord flytta över det befintliga abonnemanget till den nya bostaden och på så vis slippa flyttider och eventuella startavgifter. I många fall kan du göra detsamma med ditt befintliga bredbandsabonnemang om du inte vill eller kan avsluta det och den som ska flytta in efter dig är intresserad att ta över abonnemanget.

Bra pris för bredband

Hur jämför du bredband?

Sedan tidigare finns Post och Telestyrelsens Bredbandskartan, där kan du se vilka som kan leverera bredband till din adress den uppdateras dock bara med något års mellanrum. Tyvärr orkar många inte jämföra bredband, men priser och leverans varierar stort. Så när du flyttar så passa på att jämföra dina bredbandspriser. Det finns flera tjänster för det, bland annat finns bredbandsval.se som vi tycker är bra. Sen är det ju alltid kul när det finns lite humor. Vi uppskattar verkligen att tjänsten där du kan se vilka bredbandsval du har på din nya adress har en val som sin logga. Goa, goa Göteborg.

Uppdaterad 2023-03-16 (Första publicering 2014-05-12)

Av  Mattias | 23-03-06 |
Kommentarer (0)