Flyttbloggen

En blogg om flytt

Få reda på vad din flytt skulle kosta
13-08-23 - Av Admin

Ska du hyra i andrahand i höst? Så undviker du hyresbluffar!

Jakten på bostad är i full gång, inte minst för alla nyantagna studenter till höstens studiestart. De senaste veckornas bostadsundersökningar visar att nästan 90 000 unga vuxna vill ha en egen bostad, men saknar det. Bristen på bostäder gör det skapas en stress om att hitta ett boende och därmedökar risken att det tas för snabba och ogenomtänkta beslut. Men se upp, tyvärr finns det alltför många bedragare och hyresbluffar!

Här kommer ett antal tips och råd på vad du bör tänka på för att inte råka ut för fuskhyresvärdar:

Betala aldrig i förskott om du inte fått se bostaden och skrivit kontakt
Det är en vanligt misstag att betala in en eller två hyror i förskott för att man är rädd att mista bostaden som man äntligen fått tag på. Men, tänk efter en extra gång när uthyraren ber om förskottsbetalning innan du fått se bostaden och skrivit kontrakt – det är nämligen ett säkert tecken på att något inte står rätt till. Vanligt är att uthyraren också använder sig av anonyma betalningstjänster. Varning!

Var vaksam om uthyraren stressar fram affären
Om det inte finns en bra anledning till att stressa fram affären är det ofta ett tecken på att på något är fel. Bedragare vill gärna göra affärer så snabbt som möjligt för att inte riskera att bli avslöjade.

Var extra vaksam om uthyraren har undanflykter att inte träffas
En vanlig undanflykt är att uthyraren ”befinner sig utomlands” och inte har möjlighet att träffas och visa lägenheten. Likaså är det vanligt med undanflykter som sjukdomar och skador. Här bör du se upp och kontrollera att boendet verkligen finns på riktigt och att personen i fråga har rätt att hyra ut den.

Kontrollera att det finns ett tillstånd från värden att hyra ut i andrahand
Detta är viktigt för att du inte ska hyra olagligt.Även om uthyraren lämnar ut sitt person- eller kontonummer skyddar det dig inte från att bli lurad. Tillstånden ska ges ut skriftligt och vara underskrivet av hyresgästföreningen eller bostadsrättsförening. Tänk dock på att det inte krävs tillstånd för att hyra endast en del av ett boende (gäller endast om så länge du som inneboende inte ska utnyttja lägenheten självständigt), till exempel ett rum i en lägenhet. Då kan det vara på sin plast att vara extra vaksam.

Kontrollera alltid priset
En uthyrare av en hyresrätt ska ta ut samma hyra som denna själv betalar. 10-15 procent högre hyra är endast okej om man hyra möblerat eller om exempelvis priset för el inte är inkluderat. Reglerna för att hyra en bostadsrätt i andrahand är däremot annorlunda. Där får uthyraren ta ut en så kallad kostnadsbaserad hyra. Om man misstänker att den som hyr ut tar ut överpris kan man vända sig till hyresnämnden.

Se upp för att bli betalningsskyldig för skador
Även om allting verkar vara som det ska med både uthyraren, bostaden, priset, kontraktet o.s.v. är det en god idé att göra en besiktning av bostaden innan du flyttar in. Det finns nämligen bedragare som lever på att göra sina hyresgäster betalningsskyldiga för saker som de inte orsakat.

Källa: Polisen

Var inte rädd för att leta bostad till hösten, men det bästa tipset är att vara vaksam och det är alltid säkrast att träffa uthyraren, se bostaden och skriv ett kontrakt enligt mallar som finns om andrahandsuthyrning. Det hittar du bland annat hos Hyresgästföreningen. Lycka till!

Kommentarer (7)

Kommentarer

 • Mike

  Min son letar för tillfället boende i Linköping (där han ska studera till hösten) och det är precis dom här sakerna som man är rädd för när man hyr i andra hand.

 • Karl

  En polare till mig råkade ut för precis den här utomlandsgrejen, men som tur är gick han inte på det..

 • CH

  Svårt att veta vem man kan lita på i en utsatt situation. Tack för bra tips!

 • Tessan

  ”En uthyrare av en hyresrätt ska ta ut samma hyra som denna själv betalar. 10-15 procent högre hyra är endast okej om man hyra möblerat eller om exempelvis priset för el inte är inkluderat.”

  Är du beredd att betala mer så kan du göra det, du kan alltid gå till hyresnämnden efter du har bott där och då få tillbaka pengar. Tror att det är 2 år efter som du kan vänta!

Kommentera