Flyttbloggen

En blogg om flytt

Få reda på vad din flytt skulle kosta
13-07-30 - Av Admin

Intervju med Josefin Godén, @fouremptywalls

Förra veckan delade vi med oss av en miniguide för hur du utformar en bostadsannons och vikten av att bilderna i annonsen är tilltalande. Någon som har stenkoll på detta är Josefin Godén som driver det populära Instagram-kontot @fouremptywalls där hon delar med sig av inredningsinspiration från just bostadsannonser. Jag tog tillfället i akt att prata med henne om inredning, hur ”fyra väggar gör inget hem” och just förkärleken till bostadsannonser.

Kan du berätta lite om ditt motto om att ”fyra väggar gör inget hem”? Det började med att jag och min familj skulle flytta till en större lägenhet. Jag fick ett nytt hem att inreda och jakten på inspiration och inredning började. Jag bläddrade i inredningsmagasin och surfade runt bland bostadsannonser för att få tips och idéer till mitt eget hem. Det fanns så otroligt mycket bra inspiration där ute. Jag har alltid varit intresserad av inredning och tänkte att jag ville dela med mig av mitt stora intresse och allt fint jag hittat i jakten på mitt egna perfekta hem. Jag startade därför mitt instagramkonto @fouremptywalls.  Jag hade råkat komma över talesättet ”fyra väggar gör inget hem”. Ett talesätt som givetvis har en djupare innebörd i den bemärkelsen att det är människorna som bor i en bostad som utgör hemmet. Jag själv har dock valt att använda mig utav talesättet för att visa på min uppfattning att inredning har stor betydelse när man skapar sig ett hem att trivas och må bra i. Intressant är också är att inredning i ett hem kan säga en del om personligheterna som bor där, och samspelet mellan dessa, vilket på sätt och vis knyter tillbaka på talesättets egentliga innebörd.

Varför tror du att kontot har blivit så populärt? Jag är övertygad om att intresset för inredning ökar och idag kan man hitta inspiration på ett enkelt och billigt sätt genom olika kanaler såsom Instagram och Pinterest. Man behöver idag inte bläddra i en inredningstidning för att komma i kontakt med inredning, det är helt klart mer lättillgängligt. Vad gäller mitt konto specifikt tror jag att de som gillar mitt konto har ungefär samma stil som jag. Jag försöker välja bilder med omsorg, bilder som visar vem som bor där, bilder med personlighet. Jag försöker också ge lite service till mina följare genom att ta reda på var olika möbler och inredningsdetaljer på bilderna kommer ifrån. Hittar jag inte rätt produkt så försöker jag hitta några andra liknande alternativ. Men jag försöker bara dela med mig av det jag själv inspireras av och det verkar fungera!

Vad tror du inredningen har för betydelse för hur man trivs i sitt hem? Jag tror att det ger mervärde att ha fint omkring sig. Oftast har vi det ganska stressigt eller kaotiskt omkring oss och då tror jag att man uppskattar att komma hem till en plats där man kan känna harmoni och samla kraft och energi.

Har du några tips för hur man skapar ett personligt hem? Det handlar om att våga sticka ut och låta fantasin flöda. Titta inte bara på vad som är trendigt för stunden utan faktiskt våga lita på dina egna känslor oavsett att det inte ligger i linje med vad den stora massan anser. Det är ju faktiskt de personliga sakerna och detaljerna som gör att det blir just ditt hem. Något som jag alltid tycker fungerar är att hitta en röd tråd i inredningen, till exempel en färg som man tycker om som går igen i varje rum. Sedan är det som så att ju mer personligt du gör ditt hem desto mindre risk att behöva göra större förändringar därhemma i tid och otid.

Kan du berätta lite om din inredningsstil? Jag bor med min sambo och min dotter i en 3a och här hemma är våra basfärger svart, vitt och grått med grafiska inslag. Jag tycker den kombinationen känns tidlös. Vidare försöker jag sätta lite mer färg på inredningen genom att ha en accentfärg. Denna har jag då på bland annat kuddar, textilier och inredningsdetaljer. På senare tid har accentfärgen varit turkos. När man jobbar med basfärger och accentfärg kan man med enkla medel förändra uttrycket i sitt hem genom att bara ändra accentfärgen.

Kan du berätta om din senaste inredningsförändring? Jag inreder på nytt i mindre skala mest hela tiden men den stora förändringen var när vi gjorde om vår klädkammare till ett hemmakontor. Då målade vi om väggarna, rev ut heltäckningsmattan och målade om golvet. Det mesta går i svart och vitt såklart men även där har jag blandat in accentfärgen turkos i form utav några snygga förvaringslådor och andra fina detaljer.

På Instagram är de flesta av dina bilder inspiration från bostadsannonser, har du en speciell förkärlek till just bostadsannonser? Jag älskar bostadsannonser! Bostadsannonser har blivit mer och mer som en inspirationskälla och att visa personlighet i annonserna har blivit allt mer vanligt, vilket är jättekul! Annonserna blir så mycket mer levande. Jag ser bostadsannonser som en inspirationskälla där jag till exempel kan se en helhet som är snygg eller någon detalj som jag gillar, t.ex. en lampa, kudde, tavelvägg eller att någon har stylat en bokhylla på ett snyggt sätt.

Hur viktigt är bilderna i en bostadsannons? Jätteviktiga! Bilderna är ju första intrycket och är de inte tilltalande tror jag det resulterar i ett mindre intresse för bostaden. Många, även inklusive mig själv i vissa fall, har svårt att se förbi bilder som inte direkt väcker någon bra upplevelse. Om man är i färd med att gå på visning och det står mellan två lägenheter är det i många fall ganska naturligt tror jag att man väljer att gå på den visningen som bildmässigt givit det bästa intrycket. En fint stylad lägenhet ger bättre bilder, genererar fler spekulanter vilket i sin tur förhoppningsvis leder till en bättre budgivning.

Har du några tips för hur ett riktigt bra foto i en bostadsannons bör se ut? Det finns såklart de klassiska tipsen som att det t.ex. ska vara bra ljus, luftigt och undanplockat. Personligen tycker jag dock att man ska behålla lite av det personliga och inte plocka bort för mycket. Man ska se att bostaden har en själ och att folk lever där. I många fall är mäklarannonserna avskalade och man har t.ex. ställt fram en skål frukt på köksbänken, men egentligen, hur många har en fruktskål mitt på arbetsytan? Jag har dock på senare tid tyckt mig se att fler och fler mäklarannonserna blivit mer levande och att det faktiskt ser ut som om det bor folk i lägenheten. Nu är det ju lägenheten/huset man köper och inte inredningen, men jag är övertygad om att inredningen bidrar till känslan för en köpare av att ”här vill jag verkligen bo!”.

inredning”Jag gillar ljuset och färgvalen i detta hem. Man ser tydligt vad lite färg på textiler och tavlor kan göra för att liva upp hela intrycket. Det är detaljrikt, men inte plottrigt. En riktigt lyckad bild i en bostadsannons tycker jag!” Bild från BOsthlm.se.

Stort TACK säger vi till Josefin som delade med sig av sina tankar om inredning! Glöm nu inte att kika in på hennes Instagram-konto för mer inspiration: @fouremptywalls

Kommentarer (9)

Kommentarer

 • Anna

  Jag följer dig på Instagram, så jättekul att få höra lite tankar bakom! /A

 • Mirre Sjöblom

  I vårt hem är accentfärgen gul! Min dotter på 2 år älskar gult, så det har fått blivit genomgående i lägenheten 😉 Tack för att du inspirerar @fouremptywalls

 • Ville

  Inspirerande och bra intervju! Jag tycker också att det är superkul att surfa bland bostadsannonser, och drömmer mig ofta bort bland alla fina hem som ligger ute =). Kommer börja följa Josefin (följer redan moveria) på instagram från och med nu!/Ville

 • Tomas

  Jag gillar verkligen tanken med att inspireras av hur ”den vanliga människan” inreder sitt hem. Tummen upp!

 • Aran

  Bilden ovan är riktigt snygg!

 • Josephine

  Grattis till över 4000 följare @fouremptywalls!

Kommentera