Flyttbloggen

En blogg om flytt

Få reda på vad din flytt skulle kosta
14-05-29 - Av Admin

Hur hittar jag min första bostad?

Studenten närmar sig för många runt om i landet och då går ofta tankarna mot det första egna hemmet! Det vanligaste är att man hyr sin första bostad på ett eller annat sätt. Då är det viktigt att vara ute i god tid, att leta bostad kan nämligen vara en rätt så utdragen process om man har otur.

Flyttar hemifrån till första bostaden

Hitta hyresbostad med förstahandskontrakt
Om du är intresserad av ett förstahandskontrakt bör du börja med att ta reda på vilka hyresvärdar som finns där du vill bo, så att du kan ställa dig i kö så tidigt som möjligt. Kom ihåg att det vanligtvis finns både kommunala hyresvärdar och privata hyresvärdar där kötiderna kan vara olika långa. Därför kan det vara bra att jämföra kötiderna mot varandra innan du bestämmer dig. Kika på kommunens hemsidor, där brukar det finns uppgifter om hyresvärdarna som finns i kommunen — ofta även till de privata. Om du önskar bo i ett visst hus med hyreslägenheter ska det finnas kontaktuppgifter till hyresvärden i trappuppgången. På sidor som Blocket och liknande läggs det regelbundet ut förstahandskontrakt, men då är det ofta först-till-kvarn-principen som gäller så se till att vara snabb om du skulle hitta en sådan annons.

Hitta bostad med andrahandskontrakt
Det brukar vara lättare att hitta en bostad att hyra i andra hand eftersom det då sällan krävs långa kötider. Många gånger lägger folk ut sin bostad med relativt kort varsel, vilket gör att inflyttning brukar kunna ske redan efter ett par månader eller till och med tidigare. Det mest effektiva sättet brukar vara att höra runt bland vänner och bekanta om en, alltid är det någon ska ska flytta tillfälligt, ut och resa, bli sambo, o.s.v. Att lägga ut en förfrågan på Facebook brukar vara ett bra sätt att få napp. Annars är Blocket och andra uthyrningsportaler mycket populära när det gäller att hyra i andra hand. Även här gäller det att vara snabb och visa sitt intresse eftersom du inte kommer att vara ensam om att vilja hyra.

Hitta studentbostad
Om du funderar på att börja studera på universitet eller högskola till hösten kan studentbostad vara ett bra alternativ. De har ofta mycket billigare hyra och som förstaårsstudent får man ofta förtur i kösystemen. Det är vanligt att skolan eller universitetet förmedlar olika studentbostadsalternativ men även studentföreningar och nationer. Ett tips är att börja kolla på med universitetet, de kan sedan guida dig vidare. Det brukar finnas studentlägenheter att hyra, men de har ofta längre kötid. Det lättaste sättet att få studentbostad är genom att hyra ett studentrum i korridor. Då har man tillgång till ett eget rum och sedan delar gemensamma utrymmen som kök och ibland dusch och toalett med övriga i korridoren. Att bo i ett korridorsrum är ett roligt sätt att få kontakt med andra studenter!

 Läs mer här på Moveria om att köpa en bostad,  andrahandsuthyrning och hur du undviker bostadsbluffar.

Av Kristin

Kommentarer (3)

Kommentarer

Kommentera