Flyttbloggen

En blogg om flytt

Få reda på vad din flytt skulle kosta
15-02-20 - Av Admin

Bedrägeri andrahandsuthyrning – Så skyddar du dig

Blocket bostad har under det senaste året tagit upp konkurrensen på marknaden för andrahandsuthyrning. Men se upp. Marknadsplatsen består inte enbart av personer som vill hyra ut sina lägenheter. Även bostadsbedragare, lurendrejare etc lurar i vassen. 

En person som Moveria varit i kontakt med har under hela hösten och vintern letat bostad, mycket på just blocket bostad. Vid flertalet tillfällen har han upptäckt att han utsatts för försök till bedrägeri vid andrahandsuthyrning. På blocket bostad fick han exempelvis dessa två mail till svar på sina intresseanmälningar. Svaren har varit helt identiskt där endast namnet skilt mailen åt.

Så här har mailen sett ut:

 Andrahandsuthyrning bedrägeriAndrahandsuthyrning bedrägeri

Som synes ovan vill bedragaren ha betalt innan man fått se lägenheten eller träffats över huvud taget. Argumenten är att marknaden för andrahandsuthyrning är het och att uthyraren måste ha garantier och bevis för att intresset är seriöst.

Det vanliga förfarandet är att bedragaren lägger ut en annons om att hen hyr ut sin egen bostad, precis som vilken annan andra hands annons på blocket bostad som helst. När man sedan visar sitt intresse av att hyra lägenheten så säger bedragaren att, för att man skall få komma på visning så måste man betala en förskottsbetalning för att ”visa att man är seriös”. När man väl betalt en eller i värsta fall flera förskottsbetalningar för att visa sitt seriösa intresse försvinner annonsen och bedragaren med den. Kvar står du, lurad och utan spår efter bedragaren och dina pengar.

Bilderna som används av bedragarna är ofta gamla bilder från Hemnet och de mer avancerade bedragarna stjäl också identiteter. Man tar en adress och stjäl helt enkelt identiteten av personen som bor där.

Så skyddar du dig mot bedrägeri vid andrahandsuthyrning

Hur skall man då göra för att skydda sig mot den här typen av bedrägeri vid andrahandsuthyrning? Hur kan man kontrollera att personen bakom skärmen är den hen utger sig för att vara och verkligen har tillgång till lägenhet denne skall hyra ut.

Ett första och mycket enkelt steg är att kolla upp om namnet stämmer överens med adressen. Som sagt är detta dock långt ifrån tillräckligt eftersom bedragarna ofta stjäl identiteter. Därför är en bättre taktik att ringa till fastighetsförvaltaren eller föreningen som bostaden tillhör och fråga dessa om personen har tillstånd att hyra ut sin bostad och om en sådan diskussion förts. För att få hyra ut sin bostad i andra hand måste man nämligen alltid ha föreningens tillåtelse.

Förutom denna typ av distanskoll så undviker man såklart bäst att bli lurad genom att inte betala ut pengar innan man fått se och besökt lägenheten. Pengar skall betalas ut först när ett kontrakt är påskrivet. Det är såklart svårt att inte bli lockad att betala en slant i förväg eftersom bostadsmarknaden ser ut som den gör. Men tänk på att det är bättre att var lite extra försiktig, riktiga uthyrare har förståelse för att man vill ha garantier innan man betalar ut pengar till någon. 

Lycka till med bostadsletandet. Men kom ihåg, var försiktiga!

Kommentarer (0)

Kommentera